miercuri, 3 septembrie 2008

Eveniment editorial la Iaşi

Imagini: Coperta album; Parcul Copou; Biserica din Aroneanu; Mănăstirea Hlincea; Mănăstirea Cetăţuia; Palatul Culturii.

Primăria Municipiului Iaşi, prin Programul "Iaşi 600" a finanţat tipărirea albumului "Iaşii, între medieval şi modern". Apărută la Editura "ART XXI", lucrarea îi are ca autori pe cunoscutul critic de artă Valentin Ciucă, care semnează textul albumului şi pe Mihai Cantea, Antoaneta Ciucă, Corneliu Grigoriu, Eugen Harasim şi Subsemnatul ca autori a imaginilor care ilustrează drumul parcurs de arhitectura clădirilor din Iaşi din Evul Mediu şi până în contemporaneitate. Apărut în condiţii grafice deosebite, albumul, de format 25x30 cm, are 240 de pagini, peste 200 de imagini, este legat, fiecare exemplar beneficiind şi de o mapa în care este introdus.
Pentru mine, este o onoare că umilele mele imagini apar într-o asemenea lucrare!...

Hai-hui prin Romanela 5

Bocicoel, patru puncte de vedere (va urma)!...

Hai-hui prin Romanela 4

Molhaşul de la Izbuc - Munţii Apuseni

"Din seria tinoavelor din prima grupa situate la altitudini situate intre 900 si 1300 m, la limita inferioara a molidiselor, pe sisturi cristaline, gresii permiene si argile eocene, ne-am oprit la cel cunoscut sub denumirea de “Molhasul Mare de la Izbuc” sau “Tinovul cel Mare” sau “Mlastina cu lacuri”, care are statut de rezervatie naturala, fiind si cel mai autentic tinov din zona. Acesta se gaseste pe terasa dreapta a vaii Izbuc, afluent al Somesului Cald, la o altitudine de aprox. 1000 m."

Cam asta se găseşte scris pe net. Dar ca să-ţi dai seama de ce este acolo trebuie să poţi păşi pe stratul de muşchi mustind de apă, să vezi plantele care răsar din stratul de turbă de dedesubt, să-l cuprinzi cu privirea. Este un teritoriu extraordinar. O altă lume pe care ai şansa, tu, muritorul de rând, să o vezi. Să o asculţi. Din păcate, în foarte puţină vreme, omul va distruge şi această "gură de Rai"!...