joi, 9 ianuarie 2014

09.01.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 9

Visul unei nopți de vară... Cu oamenii miiiiici-mici și viața întortocheată, complicată și cu capcane la tot pasul. Mă uit pe FB și mă minunez. Zilele astea abundă de postări cu imaginile artiștilor acceptate la ”Salonul Național al Fotografului Român” (parcă așa-i zice). Proaste marea majoritate. Dacă ăsta-i nivelul, nu mă bucur, da mi se confirmă: avem fotografi, n-avem Fotografii. Avem pretenții și intenții, doar Opera cam lipsește. Nu mă interesează amănuntele și motorul acțiunii, dar dacă expoziția ”urmează” linia de pe FB Boierul Marcel a dat rateu. Se pare că la Romanela, cu mici excepții, Numele nu prea mai produc astăzi fotografie. Doar fâsuri cu ghivent. Și cum am mai spus-o, mai bine imagini proaspete de la oameni tineri și necunoscuți decât incursiuni în Vitrina cu amintiri. Da poate mă înșel eu.
Zilele trecute primesc știre despre un mare concurs care urmează să se desfășoare... ați ghicit, tot pe FB, iar imaginea cu cele mai multe likeuri să devină câștigătoare. Cât de tembel poate fi cineva să creadă că un așa regulament interesează pe un fotograf serios? Am diverse experiențe cu jurizări de rahat. Nu cred că mă mai prinde cineva într-un juriu în care ăia care stabilesc ce și cum nu sunt adunați într-o cameră, încuiați acolo și deschisă ușa când ajung la o concluzie unanimă. Am avut în vară o experiență de 2 lei la ”Ger în arșița verii”, când plecat teleleu prin Evropa trebuia să dau note la fotografii. Facusem eu înainte de plecare un clasament al meu, dar trebuiau date note la imaginile propuse pentru premiere și 2 dădeau 9 și 11 la una proastă iar eu dădeam 10 la aia care, părerea mea, trebuia să câștige, că ailaltă, a lor, era de 5.  La ultima rundă am dat nota 1 la aia de pe afiș (mă și mir că au ținut cont) și a ieșit câștigătoare cea care chiar merita. Din toată chestiunea am reținut câteva cuvinte dintr-un mail al unei onorabile membre a juriului: Fara a avea nimic spectaculos imaginea are poezie, echilibru si atmosfera”. Aferim.
Și chiar îmi pare rău... ieri am aflat că Foto Punct s-a închis înainte de Anul Nou. Era o alternativă în Iași la Yellow Store și, cred eu, benefică pentru iubitorii de fotografie. Fiecare putea merge acolo să vadă ”pe viu” un aparat, un obiectiv, o geantă, un filtru... Iar băieții erau super OK. Îmi pare rău Boier Bogdan că nu ți-a reușit visarea!