joi, 24 aprilie 2014

24.04.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 114


Că ”o fotografie face mai mult decât 1000 de cuvinte” ne putem convinge, sau nu, fiecare după ”chipul și asemănarea”... 
Există prin dulcele târg al Ieșilor un domn de profesie teatrolog, cu o operă vastă formată din vreo câteva piese de fteatru și vreo câteva cărți de interviuri cu actori și regizori (de...), de ceva vreme înregimentat la un post local de televiziune unde are o emisiune. La emisiunea respectivă domnul în cauză e un fel de lătrău, adică, la comandă combate adânc și la bine și la rău da numai înspre direcția ”care trebuie”. De, alegerile personale nu se discută. Ele se execută. Din ce spunea Domnia sa (până m-a blocat pe feisbuci din motiv de nepotrivire de caracter) la ora când i se difuzează emisiunea Iașul pare pustiu, pe stradă nici țipenie de pensionar onest, nici chicior de lucrător la stat sau la patron, nici un steag de microbist rapidist, nici ruj de centuristă pe centură... toată suflarea belește ochii la tembelizor să-i vadă emisiunea, mai ceva ca la un meci dintre Real și Barcelona. Acuma eu neavând tembelizor în dotare, nu știu dacă este adevărat, dar m-aș mira să fie, că prea o zice cu foc și cu buba la bojoc.
Rețeta de succes a domnului respectiv este ocheanul și toată muniția din dotare pusă pe PSD și pe Municipalitate. Neavând treburi cu politica nu mă bag că nu știu și, fiecare are dreptul să tragă cu tunul și să dea ”la războiu” când și în cine i se năzare. Foc să iasă, că comanda-i clară! Până să mă blocheze ne-am încontrat de câteva ori atunci când eu, neutru ca tot românul neutru, am considerat că sare căluțul de lemn al bunului simț. Apoi, dispărut din peisaj, personajul nu m-a mai interesat. Da... ce te faci că iar mi-a venit aproape: acu vreo câteva zile iar a sărit la beregată că ”ce chiciotănii Domne pe Pietonalul Șt. cel Mare și Sf, ce OO de cacao și ce animale hidoase de plastic a pusără ăștia de la Primărie printre salcâmii japonezi plantați în locul minunaților tei” și dă-i și luptă și luptă și dă-i! Având în vedere faptul că zeci de mii de ieșeni și-au adus copiii și s-au pozat în decurs de câteva zile cu ”hidoșeniile” de pe pietonal, tind să-i dau dreptate domnului. Da Nene, suntem o țară de maneliști și ne merităm soarta. Numai că... hopa HENȚ! Cine oare face poze în imaginea de mai sus la copil cu OOLE și chiciotăniile de pe Ștefan cel Mare și fără tei? Fix onorabilul Călin Ciobotari. El, cel care a tras cu bombarda mereu de când s-au tăiat teii și s-au plantat salcâmii japonezi, de când s-au pus pavelele în loc de asfalt, de când s-a interzis accesul mașinilor și s-a ”cedat” strada doar pietonilor. El, el și numai el face poze la copil ca și zecile de mii de maneliști din Iași care și-au pozat și ei copilul, cățelul și purcelul pe Pietonal, bucurându-se câteva clipe că nu dau mașinile peste ei, că, așa ”urâte” cum sunt ouăle și iepurilii îi fac pe copii să fie veseli, că miile de flori plantate în ciubere pot fi mirosite și admirate de către oricine, că existăm și încă putem să fim fericiți. Fericire de care se bucură și Călin pentru câteva clipe, semn că ”nenorocirile” despre care a combătut cu atâta zel, până la urmă ne pot și înfrumuseța viața.

Dragă Domnule, cum ți-am mai spus-o, calul acum e mare și e de lemn de esență tare. Doamne ferește să-ți dea cu copita și să te trezești iar printre muritori. Chiloți de tablă de 1 sau mersul cu spatele la pereți și garduri te așteaptă apoi. Și, Doamne ferește, ce s-ar spune că iubești acum să nu tragă ponoasele bubelor pe care, ca și mine, ca și noi toți le scociorîm cu degetul  îndoit în sus!