duminică, 24 ianuarie 2016

De cine v-a fost frică azi dom profesor?


Frig, clomp-clomp, clomp-clomp spre piață. Mai sunt vreo 300 de metri și deja-i reperez. Pe unii dintre ei îi cunosc, pe alții doar îi ghicesc iar alții îmi sar în ochi... mulți mai sunteți bre... trec de cordonul de jandarmi și mă ia în primire nenea cu cojoc și cu fes. Aceeași placă de anul trecut, de acu doi ani și din toți anii. (nene, am treabă, ăsta-s eo - clanc legitimația - am treabă de nu-mi văd ochii) Draci, ei o știu pe a lor una și bună... că da, da că ce vor spune colegii că vor vrea și ei să umble... și-mi arată țarcul. În el o gagică bună și-un hăndrălău inexpresiv dau atacul la geantă. Cum văd 1 obiectiv vor să se uite prin el (nene, asta a fost acu 15 ani, acu sunt alte filme, nu le-ați văzut?)... în fine, mă caută pe la oo și se conving că-s pașnic. Vreau s-o tai spre stânga, mitocanu după mine... vreau s-o tai spre dreapta mitocanu (altul) după curu meu. În țarc nu-i de stat că mă sufoc... Bunghesc o platformă de la TVR și o tai nemțește spre ea. După o oră vine posesorul și mă urc victorios... piața-i a mea, am vizibilitate tocmai când urcă pe scenă Grigore... ei care grigore... Leșe. Doar că n-apucă să cânte decât 3 melodii și-l dau jos de pe scenă!
Intră în dispozitiv garda. Lumea se mai înviorează... vine dom contabil... lumea se mai înviorează... apare domn profesor... lumea se înviorează de-a binelea... aplauze leșinate și un grup de țiitori de pancarte strigă că basarabia e romanela și vor să se unească cu noi (aiurea, vor boletin ca s-o șteargă a 2-a zi în vest)... începe slujba unită... șmenuiește doamne poporul tău și doamne-ajută (în valută și de-o mie și de-o sută)... vorbește domn profesor după hârtie fix 14 minute... circu-i gata, mai ales că nu se prea aude. în spatele meu o doamnă ceva între șomaj și pensie se apucă de chirăit. ca la un semn mulțimea prinde să huiduie. parcă i-a băgat cineva în priză... apar negociatorii în albastru și filmangiii de serviciu ca să-și facă arhivă... după domn profesor urmează dom contabil. e huiduit pe bune, vina lui că e cu 1 m mai mic decât domn profesor și nimeni nu a avut grijă să-i coboare microfoanele...amândoi au zis despre otostradă și alte belele moldovenești, da nici 1 nu a zis că va face și va drege... doar au arătat pisica și atât. Mamaia din spatele meu chirăie ca la comandă (dă-ți măi căciula jos, respectă unirea... da domn profesor n-o aude)... în fine, de astea, chestii socoteli. se depun coroane, se dă cu defilare de oameni... că motorina-i scumpă și fumatul va fi în cur ând interzis în spațiile publice, undeva, departe de mine și obturată de una-alta se încropește o horă timidă și gașca o taie spre alte zări albastre.
Sar de pe postament... băieții vigilenți au tăiat-o după interes și mai clănțăn la obturatoare 2 minute. Alt nene se apucă să cânte a veselie pe scenă... după 5 minute din hotel ies doi neni, unul tăbârcind o cutie de orgă și altul un trombon într-o husă kaki. nu i-am văzut pe scenă da i-am zărit pe după 1 geam și 1 gaură din podul hotelului... cică au fost azi 10.000 de oameni (pe 7000 de plăcinte)... cred că vreo 8000 au căscat gura la comedie, alții 2000 au avut treabă... mare... domn profesor, de cine v-au păzit băieții buni, că ăia care v-au votat încă nu s-au dezmeticit bine, iar ăia care nu îi doare-n cot de ce și cum???