marți, 13 mai 2014

13.05.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 133


Să mergem iubito, trăsura ne-așteaptă,
La balul cu măști vom dansa menuet,
Să trecem prin poarta deschisă din poartă
Cu șoapte vibrând, din târziu spre încet,

Să mergem iubito, ia-ți rochia albă,
Camerista îndeamnă să umble cu spor,
Să nu uiți să-ți pui la gât vechea salbă
Chiar dacă te-apasă și sânii te dor, 

Să mergem iubito, majordomul ne cheamă,
Birjarul așteaptă răstignit peste cai,
Ia seama gătelii, oglinda e spartă,
În colțul privirii să nu mi te tai,

Să mergem iubito, pendula e moartă,
Cât timpul e-nvins să fugim de statui,
Doar clipele trec, spre-o vamă, spre-o soartă,
Dă-mi mâna iubito, spre cer să te sui. 

(1980, revista Tribuna Cluj)

Semn că nimic nu este nou pe lumea asta și ce era valabil și scriam pe la 18 ani are ecou și acum în sufletul meu...


Ieri seară, la etajul II din Iulius Mall Iași am vernisat expoziția ”Pepsi” aparținând colegului Bogdan Săndulescu. Este prima expoziție personală pe care o face Bogdan, un apreciat fotograf de eveniment, căruia i-am ”urmărit” ascensiunea (fotograficește vorbind) începând cu anul 2008.
După știința mea, la ora actuală în Iași sunt cam 6 (sau 7) expoziții de fotografie. De la Maeștri (expoziția Koudelka de la Palatul Culturii) și până la ”candidați de maeștri”, de la una care nu spune (mai) nimic (trageți o geană în Palas Mall - atrium) și până la expoziția ”meseriașă” de pe gardul Parcului Copou. De multă vreme nu au mai fost atâtea expoziții în Iași, semn că fotografia, pe zi ce trece, câștigă teren important în lupta cu celelalte arte vizuale (sau mai puțin vizuale). Ceea ce e bine spre foarte bine!
Expoziția lui Bogdan Săndulescu are o temă mai aparte, personajul principal fiind o pisică. Pepsi. Pisica personală a fotografului, pe care a fotografiat-o în diferite ipostaze, de la pui și până la ”autoare” de pui. Nu este o idee nouă dar, din câte am văzut, face deliciul spectatorilor, semn că am gândit bine când am insistat pe lângă Bogdan să facem această expoziție.
Mulțumesc tuturor celor care au fost ieri seară alături de emoționatul autor la vernisajul cu Pepsi și... povestea merge, în Iulius Mall (lângă Cărturești) mai departe!