sâmbătă, 5 ianuarie 2013

A început...


Se spune prin sat că ”Povestea merge mai departe”...
În anul 2002 tipăream cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani un album intitulat ”Botoșani, datini și Obiceiuri de Iarnă”. A fost primul album de acest gen din Romanela. Nu știu dacă între timp s-a mai făcut pe undeva o asemenea lucrare. 
Astăzi, la Vorona, am început din nou să zidesc. Timp de peste 4 ore am avut de toate: și ploaie, și lapoviță, și ninsoare și, mai ales, voie buna. 50 de oameni, vestitul Ansamblu de Tradiții și Obiceiuri din Vorona, cu tot ce are el mai bun - colindători, plugușor, mascați, căiuți, urși, capre, a ”fotografiat” doar pentru mine. În decorul, încă hibernal, al Mănăstirii Vorona (de la căsuțe și crucea de gheață pregătită pentru Bobotează, până pe apa împietrită a lacului), la gorunul lui Cuza și la o casă de gospodar am tot fotografiat.
La prima ninsoare vor urma alte comune, unde tradițiile de iarnă sunt renumite, să-și adune fiii și fiicele pentru pozarul bărbos!
În fiecare declanșare o bătaie a inimii mele se aude. Povestea merge mai departe... Și n-aș da asta pentru nici una dintre minunile promise sau nu!