duminică, 29 iunie 2014

29.06.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 171


Ca să nu-mi spuneți voi, o spun eu de la început: fiecare trăiește și-și face viața așa cum consideră de cuviință. În artă e și mai și (mai ales la Romanela): fiecare descoperă pe cont propriu și mărirea și decăderea visului de a trăi decent prin propria muncă și de a fi plătit, dacă nu atâta cât crezi că aceasta face, măcar într-o limită a bunului simț.
Cine a trecut prin Palas Iași în ultimele zile sigur a remarcat pe culoarul care face trecerea spre Food Court o expoziție deosebită. Expoziția lui Ionuț Caraș. Mulți dintre cei care intră pe aici știu despre cine vorbesc (cine nu... la Goagăl) și-i cunosc și lucrările. Este o expoziție interesantă, așa cum a considerat de cuviință Ionuț să o facă. Lucrările printate pe canvas, 1x1 m și 1,5x1 m. Din ce am înțeles, expoziția mai este până pe 4 iulie pe șevalete. Cine n-a văzut-o, merită să meargă!
Nu știu ce așteptări a avut artistul de la această expoziție. Pentru mine este important că i-am văzut lucrările și în altă parte înafară de spațiul virtual. Că le-am putut admira mari, că le-am putut ”pipăi” cu privirea. Și cred că la fel de important a fost și pentru cei care într-adevăr au văzut-o (culoarul fiind destul de îngust și drumul spre păpică și spre Auchan destul de lung. Pentru unii). Pe mine m-a frapat un lucru: ce a scris acum câteva zile pe FB Ionuț. Faptul că, după expoziție, va vinde doritorilor lucrările la pachet. 10 1x1m la prețul de 1000 lei și 5 1,5x1m la prețul de 800 lei. Fiecare, am zis-o mai sus, face ce vrea cu munca lui. Cred că a fost o socoteală greșită. Nu știu câți doritori să achiziționeze o lucrare au fost. Probabil că prea puțini sau niciunul. Vânzarea ”la pachet” pe care a ales să o ”încerce” mi se pare un pic ciudată, ca să nu spun altfel. Pentru că un om normal, cu o casă normală are loc pe perete de una, maxim două lucrări. Ce să facă cu 10? Iar dacă cineva și-ar dori să decoreze un sediu de firmă și ar cumpăra ”pachetele” oferite de Ionuț, atunci sigur respectiva persoană ar avea și banii necesari să plătească mai mult. Așa cum artistul o merită. Nu știu ce să spun mai mult, dar e păcat când gustul amar al zădărniciei începe să-ți dea târcoale și nu știi cum să-l alungi dintre gene...