marți, 11 februarie 2014

11.02.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 42

Un comentariu al lui Mihai Moiceanu, de pe FB, la postarea de ieri - aceea cu ”rolul întâmplării în fotografie” - mi-a adus aminte că am uitat să-i trec în ecuație pe Ei, făcătorii de Ws. În ultima vreme s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Toată lumea, are n-are treabă, pune de-un Ws, de-o tură foto. Pe parale, bunînțeles, că viața e scumpă și scurtă. La câți purtători de aparate de fotografiat dornici să fugă de acasă câteva zile sunt în Romanela ”afacerea” e încă prosperă. Da și aici sita va cerne și vor rămâne doar câțiva ca să-i enerveze pe ceilalți care au dat chix!
Nu vreau să intru în detalii, dar mă cruceam mai câteva zile în urmă aflând despre o tură prin cele străinătățuri din nordul Evropei făcută de un nene care pusese pe ”afiș” o poză făcută prin alte părțuri, pe la mii de km distanță de locul unde trebuia să fie tura respectivă, cum, tot la fel, mi-am făcut cruce cu limba citind acum câteva luni cum un alt nene voia să facă o tură  pe la munte prin Nepal, el care n-avea nici o treabă cu zona respectivă (doar că fusese și el o dată cu altcineva). Da n-au prea pus fotografii botul, așa că... Aferim!
Bonnnn, deci: 
- ziua 1, ora 7 - micul dejun.
- ora 8, 15 - Tușa Mărioara mulge vaca: fotografii din față și profil la lumina existentă.
- ora 8,30 - Badea Gheo (concubinul Tușei Mărioara) rânește gunoiul (baliga) din grajdul unde Tușa Mărioara mulge vaca. Fotografii în contralumină cu ușa la grajd deschisă.
- ora 9 fix - Tușa termină de muls vaca, Badea Gheo, galant, ia găleata cu lapte proaspăt de toartă (prim planuri) și o ajută cu mâna rămasă liberă pe Tușa să se ridice de pe scăunelul de lemn cu trei craci. La ieșire, în dreptul ușii, cei doi se sărută tandru în contralumin (decupaj strâns cu compensare de 2 trepte de diafragmă).
- ora 9,30 - cuptorul din dreapta casei, exterior - lumină naturală - Tușa Mărioara pune laptele la fiert. În prealabil Badea Gheo făcuse focul în cuptor (imagini de acțiune cu timp de expunere scurt). De observat și fotografiat în gross plan broboanele de sudoare de pe fața Tușei Mărioara după munca susținută de mulgerea a vacii Florica!
- ora 10 fix - îmbarcarea în mașini și deplasarea la Conașul Costică, tâmplarul satului, care vreme de 2 ceasuri, până la masa de prânz, ne va demonstra cum se manufacturează un taburet de lemn. Fotografie de obiect tradițional la lumină naturală venită prin geamul mare al atelierului.
- șamd - până la terminarea Ws!

Ei da nene, aici nimic nu mai este la voia întâmplării. Totul este calculat la secundă.