luni, 19 august 2013

3 Evenimente marca FotoIași

Lansare de carte ”Când eram Fotograf”

Asociația FotoIași împreună cu Librăria ”Cărturești” și Primăria Municipiului Iași vă invită sâmbătă, 24 august 2013, la ora 18, în Librăria ”Cărturești” din PALAS Mall la lansarea cărții-album ”Când eram Fotograf”, aparținând artistului fotograf Ozolin Dușa.

     ”Când eram Fotograf” este o carte-album unică în lumea fotografiei românești, cuprinzând întâmplări și amintiri cu și despre fotografii din perioada 1984 - 2008, pornind de la câte o imagine făcută în anul respectiv. O viață trăită la maxim cu aparatul de fotografiat în mână, cu suișurile și coborâșurile inerente oricărui om ”normal” în epoci diferite. O frescă alb-negru și color pe care, sper, vă va face plăcere să o lecturați. Lucrarea beneficiază de un cuvânt înainte aparținând artistului fotograf Dinu Lazăr, o postfață aparținând criticului de artă Valentin Ciucă și scurte referințe critice despre lucrările autorului aparținând lui Eugen Iarovici, David Friedmann și Mircea Oprișor.
     ”Când eram Fotograf” beneficiază de condiții deosebite de tipar, are formatul 21/23 cm, 200 de pagini, este tipărită pe hârtie mată, coperta fiind cartonată și buretată.
     Invitat special la lansare va fi actorul Cezar Amitroaiei de la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, personaj principal în multe din fotografiile și amintirile prezentate în album.


 Seară de Poezie, Muzică și Proiecții de Diaporame ”Fotografii la ceas de seară”

Muzeul Unirii, împreună cu Primăria Municipiului Iași, Complexul Muzeal Național ”Moldova” și Asociația FotoIași organizează duminică 25 august 2013, de la ora 20,45 în grădina Palatului Unirii de pe strada Lăpușneanu, o Seară de Poezie, Muzică și proiecții de Diaporame sub genericul ”Fotografii la ceas de seară”.

Sunt invitați să participe toți iubitorii de fotografie, pe parcursul a două ore și jumătate urmând a fi prezentate publicului diaporame aparținând artiștilor fotografi recunoscuți din România, cât și membrilor tineri ai Asociației FotoIași. Veți putea viziona peste 1000 de fotografii grupate pe teme, aparținând majorității genurilor fotografiei.

Diaporama este un concept vechi în România (de pe vremea fotografiei argentice) și totodată nou, fotografia și montajul digital dezvoltând noi modalități de exprimare pentru artistul creator. Imaginile care o compun transmit publicului un mesaj, o poveste, o frântură de vis, împletite cu ajutorul unui fundal sonor într-o scurtă ”operă” vizuală.

Alături de membrii Asociației FotoIași suntem siguri că veți petrece o seară minunată de poezie, muzică și imagine bună în Grădina Palatului Unirii.

Pe timpul proiecției Muzeul Unirii va fi deschis publicului vizitator.


Expoziție de Fotografie ”ÎN GRĂDINĂ LA MIHAI”

Casa de Cultură a Municipiului Iași ”Mihai Ursachi” din Parcul Copou, împreună cu Primăria Municipiului Iași și în colaborare cu Asociația FotoIași organizează în perioada 26 august – 16 septembrie 2013 în Galeria ”La Gard” expoziția colectivă de Fotografie ”În grădină la Mihai”, expoziție aparținând membrilor Asociației ”FotoIași”.

Un număr de 59 fotografii color expun Valentina Băgirianu, Monica Boțoiu, Ana Maria Sîngeap, Elena Șișcanu, Codrin Buzdugan, Mihai Cantea, Ozolin Dușa, Vasile Iacob, Cristian Popescu, Daniel Popescu și Iulian Sîngeap.

Vernisajul va avea loc luni, 26 august 2013, de la ora 17, în Sala ”Diotima” a Casei de Cultură a Municipiului Iași ”Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Vor prezenta Adi Cristi și Dan Mititelu.

Expoziția ”În grădină la Mihai” este alcătuită din 59 de imagini color aparținând unui număr de 11 fotografi. Este o expoziție mai specială, imaginile încadrându-se în categoria Macrofotografie, subiectul acestora fiind florile și insectele fotografiate dis de dimineață în grădina colegului nostru Mihai Cantea de la Bârnova. Dacă ești atent la ea, ”Lumea” de la firul ierbii este una spectaculoasă și foarte fotogenică. De fiecare dată, în ieșirile noastre am reușit să realizăm imagini memorabile pe care acum dorim să le împărtășim și publicului nostru - toți cei care le vor viziona pe Gardul Parcului Copou. Este un punct de vedere asupra ”Lumii de lângă noi” căreia foarte puțină lume îi dă importanță, un mod de a comunica, prin imaginile noastre cu iubitorii de Fotografie, de ce nu, un mod de exprimare al Fotografului Creator, mereu atent la ce îl înconjoară, mereu dispus la sacrificii personale în urmărirea unei idei nobile.
Vă așteptăm să fiți alături de noi la Vernisaj – sărbătoare a Fotografiei ieșene, sărbătoare a artei!


Îți spun sigur: Popeasca era...


Ieri la Bârnova