marți, 26 februarie 2013

Memoria Decupajului


Nu este un secret: în ianuarie 2008 începeam în colaborare cu (pe atunci) Centrul Cultural Francez din Iași ceea ce s-a numit ”Atelierul de Fotografie”. Țin minte că la prima întâlnire 119 ”copii” au făcut ca sala Benjamin Fondane să devină neîncăpătoare. Între timp, copiii au crescut. Unii sunt astăzi fotografi profesioniști recunoscuți. Alții cochetează, în continuare, cu Fotografia. Despre alții, puțini, e drept, nu mai știu nimic.
Zilele care s-au scurs de la începutul lui 2013 mi-au adus multe bucurii. Câțiva dintre copiii care au fost, la un moment dat alături de mine au avut rezultate notabile:

- Iulia Antoniade (Iacoban) a câștigat ieri marele premiu la concursul ”Învinge un Pro cu Sony NEX” organizat de către Sony România. La prima selecție a acestui concurs, din cei 30 de oameni aleși de juriu pentru etapa a 2-a, în afară de Iulia s-au mai aflat Bogdan Bădulescu - care a terminat unul dintre Cursurile de Inițiere în Fotografie pe care le organizez - și Ionuț Cârjă - participant la câteva ediții ale Cafenelelor de la Cărtureștii din Iulius Mall. La etapa următoare, printre cei cinci care și-au câștigat, prin imaginile făcute dreptul de a merge la Veneția în etapa finală, au fost Iulia și Ionuț. Iulia a câștigat! La fel cum a mai câștigat acum vreo două săptămâni și un alt concurs, cu o fotografie alb-negru, a cărui premiu a fost tot un aparat Sony NEX 5... Nu pot decât să mă bucur pentru ea și colegii săi. Cuvintele sunt de prisos!

- Alecsandra Drăgoi este nominalizată pe lista scurtă a concursului Sony World Photography Awards la două categorii ale secțiunii tineret (Alecsandra nu a împlinit 19 ani): Cultură și Portret. Sper ca în aprilie, la festivitatea de premiere de la Londra, să câștige una dintre aceste categorii. Ar fi unul dintre cele mai mari rezultate ale ultimilor ani din fotografia românească. Mă bucur și pentru ea, mai ales că imaginile din concurs au fost făcute alături de mine la Botoșani, la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la sfârșitul anului care a trecut. Pentru Alecsandra se deschide o poartă pe care nimeni nu ar fi bănuit-o. Depinde doar de ea de acum încolo câți pași va face Dincolo de Orizont!

Și asta îmi dă puterea să merg mai departe...

24 februarie 2013, Palas Mall Iași, Târg de antichități.