luni, 25 mai 2009

DgIGI PHOTO - la final...

Astăzi, de la ora 12,oo, la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, "unul dintre cele mai mari concursuri de fotografie digitală din Romanela (după Organizatori - Asociaţia Studenţilor Informaticieni Ieşeni), DgIGI PHOTO, şi-a trăit ultimele clipe de glorie: PREMIEREA imaginilor câştigătoare. Sincer, îmi doream ca prin imaginile care vor fi trimise şi premiate de juriu să nu se împlinească previziunile pe care le făcusem acum ceva vreme când domnii studenţi organizatori voiau să-mi crească traficul la Bloagă, dar...
Timp de vreo oră şi jumătate m-am distrat copios. După bla-bla-bla-ul de rigoare, după prezentarea interesului unuia din sponsorii de anul acesta ("Fotogenica 2009" a dat un bilet de participare la Bran, ce nume de organizator al evenimentului, omuleţul de la microfon nici nu ştia când este!!!), a venit rândul lui Cătălin FERŢU, unul dintre cei trei membri ai juriului (ceilalţi au fost Dan SURUGIU şi Tudor PANTELIMONESCU) să vorbească, ca şi specialist, despre fotografiile cele mai cele, din care s-au ales premiile. Din ce am înţeles, cei trei nu s-au întâlnit never, dând doar note la imagini (din ce am aflat din gura unui organizator, 1600 de participanţi cu 1300 imagini. Cam mulţi nene câte 2 la o poză, aferim!). Nici la Premiere nu au apucat să se întâlnească toţi trei, având probleme mai importante, doar dl. Ferţu apucând să vină taman de la Bucureşti. Bietul om s-a cam simţit penibil în necesitatea impusă de organizatori de a spune câteva cuvinte despre fiecare imagine. La unele chiar că nu avea ce spune de proaste ce erau. Plecând de la aceste considerente m-am amuzat copios ascultând chestii de felul: "imagine destul de originală, care ţine cont de nişte reguli ale fotografiei", "e o chestie mai dubioasă aici, o manipulare destul de dark", "ideea asta nu mi se pare extraordinar de originală", "e... da... e interesantă, nu ştiu ce să zic despre fotografia asta", samd. Tot dl. Ferţu, povestind despre munca sa de un an la "Adevărul de seară" şi despre ce înseamnă să fii Fotoreporter în ziua de azi a spus o chestiune care mie mi se pare foarte periculoasă pentru un tânăr care poartă aparat în mână: "stăteam şi mă rugam ca avionul de la Timişoara să cadă. Vă daţi seama ce imagini făceam?" TRIST domnule, TRIST!...
Momente vesele au fost şi când cineva din sală a întrebat ce se înţelege prin Manipulare digitală? Domnul din juriu a spus că e ok să se umble la culoare, strălucire, contrast, claritate, iar un nene din comitetul şi comiţia de organizare că NU, dacă se umblă la un pixel de la poză este maniPUPUlare. Din toată dixtracţia asta eu tot am rămas cu ceva: NU FACEŢI CA EI!... Dacă n-au fost în stare să adune la un loc 5 ore 3 oameni din Iaşi şi să-i pună la jurizat pe bune imaginile, să se bată pe ele piept în piept, degeaba. Fiecare a notat după chipul şi asemănarea lui iar calculatoriştii au tras linia. Ce a ieşit: nişte imagini premiate de-ţi vine să dai cu aparatul de pământ de bucurie că nimeni nu va înţelege în veci nimic. Cea mai bună imagine din toate, pe care o domşoară din staff le-a lipit cu scoci la un moment dat pe nişte panouri, era a lui Vera GRĂDINARU. Se încadra foarte bine la categoria Manipulare cât şi la Retro. A luat premiul III. La prima categorie (dacă-şi vor publica pe sait vreodată informaticienii premiile veţi vedea ce bestială este cea care a luat premiul II)!!!

În fine... Prieteni, degeaba ai bunăvoinţă. Degeaba vrei să faci dacă nu te pricepi. Şi nici nu-ţi găseşti pe cineva care să te ajutoreze. Spuneaţi că la anu vă propuneţi să treceţi peste numărul de 2000 de participanţi. Hei rup!... De ce vreţi voi să reinventaţi Comunismul în Romanela cu tot felul de planuri? Nu este mai simplu să găsiţi un om care să vă asigure o logistică coerentă? Din ce văd, faţă de anii trecuţi, sponsori babani canci, jurizanţi cu nume şi care să dea credibilitate concursului, ciu-ciu. Acu 2 ediţii, în juriu erau, printre alţii, Vasile DOROLŢI, Dorel GĂINĂ, Călin Ştefan RĂGĂLIE. Anul trecut venise lumea ca la sfintele moaşte să-l vadă pe Vasile DOROLŢI, pe care-l anunţaserăţi prezent, da el era bine mersi la Baia Mare, acasă. Iar anul ăsta am fost fo 30 de rătăciţi, cu tot cu voi în sală (ce workshop de foto voiaţi să faceţi voi acolo???). Asta chiar nu vă dă de gândit? Un lucru care a fost cândva bun şi interesant este acum un număr de circ ieftin şi cu maimuţa ruptă-n fund. Oare cine să fie vinovat?

Coane Dinule, Epsonul v-a avut în juriu. Garanţia unei jurizări pertinente şi făcute cu profesionalism. În ce scriam în comentariul meu era vorba de astfel de concursuri, ca acest dGigi photo, ca acela organizat de Primăria Aroneanu, EIKON 2009, sau alte zeci de concursuri cu nume pompos organizate în Romanela noastră dragă. Privindu-le imaginile premiate, chiar şi mata nu cred că mai pricepi mare lucru!...

6 comentarii:

fotografu spunea...

Ar fi multe de zis. Nu stiu cine este domnul de care zici si nici ce imagine face sau ce activitate foto are. Dar nu asta e important.
CUm vad eu lucrurile: se face ceva. orice. bun, rau, se face. De pe margine e usor de zis aia si ailalta. E prea multa energie in analiza la ce se intimpla. Se face ceva rau? Nu pierde timpul cu analize si cu sfaturi de la tribuna. Fa tu mai bine si mai corect si mai complet si mai perfect. Nu trebuie sa ai timp in mod normal pentru analize. Fa ceva, fa bine, cu reguli de PR si in niste jaloane exacte, si sa vezi ce bine o sa mearga toate.
Nu se poate? Nu face, dar nici nu incerca sa descrii in felul tau ce vezi. Poate aia sunt bine intentionati si atit i-a dus capu, poate au avut probleme, poate una, poate alta, sunt atitea variabile. E vreo problema? Ajuta-i. Nu poti sau nu vrei? Atunci lasa-i sa incerce sa faca ceva. Eu asa vad lucrurile. Nu te supara...
Ai atita energie pozitiva si poti atitea... nu merita sa faci altceva decit proiectele tale si atit.

OZOLIN DUŞA spunea...

Coane, i-aş fi ajutat cu drag, da nu pot să mă bag ca musca-n trotineta calului, singur. Sunt sigur că au fost bine intenţionaţi. Doar că nu i-a dus mintea spre o rezolvare bună şi corectă a trebii respective. Ştiu că l-au căutat pe Florin Constantinescu pentru jurizare, dar el a spus pass1... În rest, ce să spun? Chiar mă interesează ce se întâmplă din punct de vedere fotografic în Iaşi. Sunt copii care mă cunosc şi mă întreabă "de ce"? Ce să le răspund? Când nu voi mai putea îmi voi face aripi de şindrilă şi voi da cu mine de pământ. Dar, până atunci, vreau să-i pot privi în ochi!...

fotografu spunea...

Daca ma gindesc, si pe mine m-au contactat unii de la Iasi la o jurizare - poate erau acestia. Din pacate, m-am retras din toate cele, nu mai fac nimic, in viata fotografica publica. Asa, pe ici ,pe colo, mai jurizez, mai fac un vernisaj, dar pe ansamblu refuz 90% din ce ma roaga lumea. Asta e.
Pentru ca totusi traim in capitalism dar multi cred ca esti dator societatii cu una cu alta si sa faci munca patriotica. Ei bine, grava eroare.

Christopher spunea...

ai perfecta dreptate.cea mai proasta organizare posibila.si cica este concurs national. "Spuneaţi că la anu vă propuneţi să treceţi peste numărul de 2000 de participanţi. Hei rup!..." exact.vai de capul lor.

Cătălin Cristian Ferţu spunea...

Salut. Nu pot sa comentez aproape nimic din ce ai spus. Nu ar avea rost sa intru in polemici. Imi pare rau ca a fost o dezamagire pentru toti.
Din pacate imi e greu sa iau partea organizatorilor sau a participantilor mai mult din bun simt.
Anul trecut am fost coordonator adjunct si m-am ocupat eu de juriu. Din acest motiv simt nevoia sa spun ca Dl Dorolti a promis ca vine la workshop dar in ultimele 10 zile nu a mai raspuns la telefon sau la mail. Cu tot respectul, dar a fost neseriozitatea lui.

Eu si cu Tudor am mai comunicat prin telefon (eu fiind plecat in Bucuresti) si nici unul din noi n-am fost multumiti de alegerile facute de al 3-lea din juriu. Nu stiu exact cum s-a tras linia, dar rezultatul l-ati vazut toti.

Sper totusi sa treaca supararea pana la anul si sa iasa mult mai bine si organizarea si sa nu mai fie acceptate 1200 de poze si 100 de fotografii. E greu sa alegi ceva bun dintr-un morman de gunoi.

PS: Chestia cu avionul e trista...dar nu trebuie luat CHIAR ad literam.

Stima,
Catalin Fertu

OZOLIN DUŞA spunea...

Sunt oameni care chiar cred în ceea ce fac1... Am vorbit cu Tudor, şi el mi-a spus cam aceleaşi lucruri. Ce să spun? Mă miră ce-mi spui despre Vasile... Poate ne vedem la o cafea într-o zi, poate vii la Cafeneaua de luni, mi-ar face plăcere!...