joi, 10 iunie 2010

Câteva gânduri

Măine, la ora 12, are loc ”gala” de la Digi Photo. Din păcate, ora se suprapune peste o altă acțiune la care trebuie să particip.

Mă voi referi la două dintre imaginile prezente în concurs la secțiunea ”Paralelism și simetrie”. Prima este cea premiată. Pe locul III. Nu știam că aparține unui ieșean. Postarea inițială era cu imaginea culcată. Așa cum a și apărut pe saitul concursului, deși am convenit cu organizatorii că premiem imaginea așa cum am postat-o eu, pe înalt (încă o dovadă de superficialitate pe lângă multe altele). Culcată, imaginea nu spune nimic. Se încadrează în temă și atât. Întoarsă însă, avem de-a face cu o imagine nouă. În partea de sus a ei ”descoperim” o pasăre cu aripile întinse care domină imaginea. Paralelismul și simetria au acum o poveste care trece de simpla înregistrare a aparatului de fotografiat despre un loc pe unde ne-au purtat pașii în vacanță. O poveste care vorbește despre cultură fotografică, cultură a imaginii, gândire cu aparatul la ochi. Este clar că domnul care a postat imaginea în concurs nu a văzut potențialul ei. Că a ”pocnit-o” și așa ar fi rămas dacă... Dacă în fracțiunea de secundă în care am văzut-o nu mi-aș fi dat seama de potențialul pe care îl are. Pusă de autorul ei pe înalt, imaginea ar fi obținut Premiul I. Discuția este dacă juriul are dreptul să intervină asupra imaginilor primite într-un concurs. Părerea mea este că doar la acest palier. De a roti o imagine care spune ceva și a fost postată (sau nu) greșit de către autorul ei.
Printre cei care mi-au scris, cerându-mi păreri, este și autorul acestei imagini. Un peisaj care și el se încadrează în temă și la care autorul a încercat să aplice niște condiții mai speciale de fotografiere. Timpul de expunere: 61 secunde. La acest timp, dacă condițiile i-ar fost prielnice, apa ar fi trebuit să semene cu un ”voal” care îmbracă bârnele și parii de lemn. Din păcate apa a fost prea ”liniștită” pentru a rezulta imaginea pe care fotograful și-a dorit-o. La ce avea pus pe obiectiv ar mai fi trebuit unul sau două ND-uri de 8 (scuzați termenii necunoscuți dacă nu sunteți familiarizați cu ei). Și poate, ca să fie simetria perfectă, încadrarea din chenarul roșu, locul de stație un pic mai hăisa de linia albastră și histograma egalizată.

Nu am scris cuvintele de mai sus ca să pornesc o altă discuție interminabilă. Am făcut-o doar ca să aveți o idee despre cum poate privi un juriu imaginile pe care le trimiteți la un concurs și care, nu-i așa, sunt cele mai bune...

9 comentarii:

fotografu spunea...

La Romanica, fereste-te ca de dracu de concursuri si de participari in juriu.
Sau baga-te in juriu ca sa vezi care dintre amicii tai iti e prieten - eu am vazut ca s-au cernut si ca s-au evaporat cu injuraturi.
Orice ai face e rau.
Eu refuz orice participare la orice jurizare, nu au decit sa se dixtreze altii.
Acu` mai sunt pe tzeava la TVR cu un concurs, dar doar pentru ca m-am opus imens. O sa treaca si nu ma mai bag in nimic.
La Romanica concursul e lucru` dracu` si oricum o iei sunt 3 cistigatori carora li se rupe si o mie de nemultumiti care te injura cu spume, daca esti in juriu.

Radu spunea...

Va multumesc pentru comentariile dumneavoastra la fotografia mea.

Mihai Cantea spunea...

Expiratule!... daca nu ai inteles ce a spus conu Dinu, si nu m-ar mira!, poate intelegi ce spun eu: adica am citit de vreo 3 ori explicatiile tale ACADEMICE si teoretice, parca retin si ceva practice si ... tot n-am priceput ceva! Pai de ce mai facusi omule o facultate daca atita ai priceput despre 2 din imagini? Adica dumeata nu pricepi ca ceea ce face autorul este sfint? Te bagasi ca musca-n lapte si dadusi cu coada-n balta!

Astept sa citesc injuraturile!

Gabriel spunea...

Eu sunt de parere ca juriul NU are dreptul de a interveni asupra unei fotografii, indiferent in ce mod. Motivul este unul foarte simplu: Daca isi poate permite sa intoarca o fotografie pentru a o face mai buna, ce il impiedica sa faca acelasi lucru ca sa faca o fotografie mai proasta. De exemplu intoarceti cu 180 grade castigatoarea premiului 1 de la paralelism si veti vedea o poza la o baltoaca. Si totusi are premiul 1. Daca un user a postat o poza gresit este treaba organizatorului sa ii dea dreptul userului sa o posteze corect si nu a juriului de a vedea pasarele acolo unde pozarul nu a vazut.

Anonim spunea...

Felicitari, intradevar poze reusite

vaida francisc atila spunea...

am comentat si nu a aparut nimic....! de ce ?

vaida francisc atila spunea...

am comentat si nu a aparut nimic....! de ce ?

OZOLIN DUŞA spunea...

Doar aceste două comentarii am primit, Tata Feri. Altceva... nimic.

Bogdan Epureanu spunea...

Sfaturile sunt foarte utile oricarui pasionat... multumim.