vineri, 4 iunie 2010

Colocviul Național de Artă Fotografică ”Bistrița - 2010”

Verde crud cu roșu broască

A trecut o săptămână și-o zi de cînd s-a încheiat Colocviul Național de Artă Fotografică de la Bistrița. Teoretic, prin reprezentanții săi, președinții sau vice-președinții de fotocluburi afiliate la AAFR, la acest Colocviu a participat tot ce are mai bun fotografia artistică din România. În intervenția de 10 minute avută în a doua seară de discuții punctam câteva idei la care m-aș fi bucurat să primesc măcar un răspuns mic, mic, mititel:
- tot vorbin despre ”artă fotografică” dar nicăieri nu găsim scris ce este ea. De unde începe și unde se termină. Cum ajungem să o practicăm, zămislim, dezvoltăm, ce ingrediente trebuie să folosim, de unde până unde suntem artiști fotografi sau de unde până unde nu suntem, este destul să avem scule bengoase și calculator cu turbo ca să ne putem numi artiști ? (și aș mai putea pune încă 100 de întrebări legate de artă și artiști)...
- în România nu avem critică specializată în domeniul fotografiei. Și nici nu vom avea vreodată atâta timp cât nimeni nu este interesat să pregătească astfel de ”personaje”. Ori o artă fără o critică adecvată...
- în România nu avem învățământ universitar axat pur pe fotografie. Facultățile de la București, Cluj, Iași și pe unde vor mai fi fiind sunt de ARTE VIZUALE. La fel și profesorii lor. La Bistrița, Eugen Moritz, profesor universitar la Cluj, a ținut o prelegere foarte interesantă... legată tocmai de fotografie și artele vizuale. Ori instalațiile, performance-urile și alte coclendere care folosesc fotografia ca pretext numai de artă fotografică nu pot fi numite.
- nu avem galerii specializate pe fotografie (chiar dacă la Oradea există una a AAFR-ului iar pe ici pe colo tot felul de improvizații unde se expune fotografie) și nici curatori (urât cuvânt) care să se ocupe de organizare de expoziții de gen, de descoperirea de noi talente, de formarea unei piețe pentru fotografie, etc...
- ne plângem (și la Bistrița au fost nemulțumiți) de atacurile pe net a celor care nu sunt înregimentați în sistemul AAFR, dar ce se poate face (sau ce se face) pentru a evita aceste atacuri? Orcine se simte îndreptățit să dea cu tasta atunci când persoane care nu au nimic comun cu fotografia afișează portofolii fără valoare. Ba mai au și un cîrd de ”realizări” iepocale pe seama lor.
- și tot așa...

Lucrez de doi ani și jumătate cu tineri și mai puțin tineri care încearcă să îmblânzească imaginea fotografică. Cred că aici ar trebui să activeze fiacare conducător de grupare fotografică. Să pună, prin experiența pe care o are, piatra de temelie a noii fotografii românești. Material uman talentat există din belșug. Am vizionat la Bistrița, la prezentările de Diaporame fotografi care de 20 de ani, de când nu ne-am mai văzut nu au evoluat cu nimic. Aceleași imagini pe care le știam. Am văzut că fotografii cu pretenții nu știu să-și aleagă imaginile, punând în prezentare imagini foarte bune alături de altele discutabile. Am văzut și imagini extraordinare dar și imagini jenante. Să fie aceasta oglinda fotografiei artistice din România? Se pare că da. Dacă AAFR-ul vrea să facă ceva pentru fotografia românească trebuie să o restructureze din temelii. Cum? nu știu încă. Dar promit să ajut dacă mi se va cere sfatul. Domnul Ștefan Toth este un foarte bun organizator. Dar fără o strategie bine pusă la punct, fără ajutorul celor care pot și își doresc să facă ceva palpabil nu va reuși decât să ne țină, pentru o vreme, uniți. Fotografia artistică românească este, deocamdată, o himeră. Ne simțim bine când ni se spune ARTIST. Dar, oare, merităm acest titlu?

12 comentarii:

francisc vaida spunea...

asculta OzO la un om trecut prin multe si cu multi...!

..cit traim noi nu se va intimpla nimic ...iar fotografia MOARE in fiecare secunda cite putin......! arta,mestesug,filozofie....?!
nimic ..!

....restul sunt judecati de valoare..!

Blogu'lu oZo spunea...

Din păcate așa este Feri. Moare secundă cu secundă. Și nu putem face nimic pentru a opri această moarte lentă.

vasile dorolti spunea...

Draga Ozo,as face citeva mici observatii la frumosul tau text (se pare ca te paste o vicepresedentie-iti tin pumnii ca poate asa o sa am si io pile la aafr),deci:
1."tot ce are mai bun fotografia artistică din România"-oooohhhoooo,asta e trasa rau din condei !!!!!M-am uitat pe poza de grup.Il stiu pe dl.Albu de acolo.Il stiu chiar foarte bine !Si pe Szabo Claudiu il stiu,asta e om serios.Si speolog bun.Am calculat si media de virsta a echipei (ca la fotbal).Nu pot sa zic ce cifra mi-a iesit.O cifra care vorbeste mai mult despre trecut decit despre viitor.
2.EXISTA o galerie specializata in Bucuresti,se numeste KAROUSEL,si expune fotografii(artistice !!!???) spre vinzare.Ia faceti voi la aafr un portofoliu si trimiteti-l spre evaluare la dinsii,sa vedem ce iese.Si din portofoliu sa lipseasca Dan Dinu si Mihai Moiceanu,dar sa fie prezent colegul vostru care este al 15-spelea artist fotograf din lume,si are o valiza de premii la doar 25 de ani.De Punctum nu mai zic nimik,ca nu vreau sa vedeti exclusiv rosu o saptamana.
3.Pai normal sa vina « atacuri » de-afara.Daca citesti statutul,si te bagi membru,e clar ca odata admis in « organizatie » consemnul e « mucles »,taci,cotizezi si votezi consultativ odata la un deceniu.Ca stie ea conducerea autoaleasa pe viata ce e mai bine pentru « arta fotografica romaneasca»si pentru fiecare membru ilustru al eiSi tu ai fost cam rau de gura ca « independent. ».Tin minte cum ai fost acuzat ca ai fugit cu banii fotografilor din Moldova(sovietica) !!!!!,s.a.m.d……apoi imi place cum le « altoiesti »,la fix : » atacurile pe net a celor care nu sunt înregimentați în sistemul AAFR, »,asa cum bine zici,curat inregimentati,si cu cotizatia la zi.Mai urmeaza defilarea si lozincile.
4.Ozo draga,io stiu cum ar trebui restructurata toata chestia,din temelii,si te rog sa nu tii secret lucrul acesta.Solutia e ca actuala conducere sa-si dea demisia in bloc,si sa ne numeasca pe noi doi presedinti interimari.Pe viata !Unul in zilele cu sot,celalat in zilele fara sot,asa cum circulau intr-o vreme daciile duminica.Si sa ne mareasca salariile !
5.In final ,o rugaminte : fa te rog un calcul –aici pe blog,in fata colectivului si a tovarasilor de suferinta-cam cit o fi fost costurile acestei frumoase conferinte(50 de persoane,njde zile,hotel,potol,drumetii,etc…).Care este profitul net,ala brut,,si cam cite expozitii sau proiecte serioase tangente cu fotografia « artistica »s-ar fi putut face cu acesti bani ?Sau poate se putea plati un kurator,sa incerce ceva.

Blogu'lu oZo spunea...

Păi... dom vice Vasili: dreptate ai cât cuprinde... Cu câteva mici cârcoteli personale:
1. trecutul te contrasalută cu drag.
2. eu nu văd roșu ci albastru.
3. altoiesc, dacă trebuie, inclusiv pe dom doctor... n uma să se ceară altoiți.
4. nu cre că noi mai avem timp de restructurat ceva. Așa că vara asta vom merge la pozat.
5. o costat căcălău. Da măcar oaminii de acolo se vor alege cu niște imagini pentru arhiva de la Cultură. Cel puțin de la mine vor fi bune (zic io). E drept că cheltuiau mai puțin dacă mă invitau numa pe mine, da asta e alt film...
6. In rest, numai de bine la tot AAFR-ul. Moarte invidioșilor!!!

setter spunea...

na ca m-am trezit vad ca amandoi aveti dreptate si impreuna sunteti ca un dush scotian, ioaca nu stiu care este partea calda si cea rece, Ozo sau Vasile? Oricum ar trebui aplicate baitze tot mai dese fotografiei in general, iar pentru talentele tinere, reale, adevarate ca sunt slva Domnului ar trebui inventat un ghid, sa learate directia buna!

francisc vaida spunea...

.. este uimitor faptul k toti explica si fac trimitere la....aaf..sau la niste imagini si stari euforice ( ma rog fotografice ) dintr-0 rama de timp impuscata in decembrie de craciun...!nimeni nu mai face imagini din realismul socialist ..dar nici de fronda nu face ...! si chiar daca ar face rezultatul este o vinzoleala de pareri si idei...! in fond toti au dreptate ( nu ma refer absolut deloc la comentariile de mai sus )chiar daca fotografia nu este decit un pretext,demers sau ma rog p'acilea .. de socializare intr-o lume mult prea golita de sensuri si de continut...!
..nu inteleg de ce se vorbeste de circuitul fotografiei in natura cu atit mai mult cu cit expozitiile din ultima vreme sunt toate cu lucrari facute cu mult timp inainte (10-20 de ani)...singurul bastion de aparare al imaginii fotografice ( nu fotografie clasica sau de arta )a ramas acest marasm ,o imagine de altfel foarte exacta a starii de fapt din fotografie ..si anume concursurile de imagini fotografice digitale ...prejurizate de organizatori si jurizate pe monitor de acasa ....! aici suntem ...!

Robert Kovacs spunea...

Domnu Vasile, dece nu v-ati inscris si Dvs. la acest colocviu??!!!, acolo trebuia sa tineti aceasta prelegere......va e frica de AAFR-isti???.....dupa lupta multi viteji se arata...Iar despre portofolii sa nu uitam ca 80% dintre fotografi sunt autodidacti.

vasile dorolti spunea...

Robi szivem,iata ceva clarificari pe puncte :
1.dupa cum ziceam,eu nu ma "inscriu" si nu ma "inregimentez" de cind ma stiu.
2.De ce sa-mi fie frica ?Imi iei tu aparatu foto din mina?Sau sa-mi fie frica ca sunteti 80% autodidacti?Sau pentru ca de destepti si talentati ce sunteti,pentru numai 100 de lei pe an un baiat istet voua va da diplome de "artisti fotografi" si mie nu?
3.Dupa care lupta ma arat viteaz?Lupta cu MiculDejunSuedez?Lupta cu Cina ?,.,astept cu interes sa citesc concluziile coolocviului,sa vad ce am pierdut!...cit despre curaj,poate iti explica colegii de ce grupul "7 zile" nu a fost invitat?

Robert Kovacs spunea...

Ok vad ca avem viziuni total diferite. Dar toate punctele astea de vedere expuse de Dvs. cred ca erau mult mai constructive spuse unde trebuie. Aici pe blogul lui Ozo multe nu o sa puteti rezolva. Iar in legatura cu AAFR-ul, mie personal nu mi-a facut inca niciun rau, asa ca nu pot fi asa impotriva lor cum sunteti Dvs. Poate o sa ne intalnim odata si vom putea povesti mai pe larg...

Nelu Scripciuc spunea...

Te felicit OZO pentru acest material deosebit,nu baga invidiosi in seama,sa auzim de bine.Stima.

Anonim spunea...

Interesant cadru. O batrana in propria casa care isi trage nadragii fotografiata printre rufe cu un teleobiectiv. Exemplu bun pentru a ilustra lipsa de etica fotografica.

Orice discutie despre arta fotografica mi se pare absurda dupa o asemenea dovada de "moralitate"

Daca in imagine ar fi fost mama dumneavoastra ati mai fi apasat pe declansator?

Blogu'lu oZo spunea...

Nu prea răspund la ”anonimi”. Dacă te uiți pe blog, imaginile triste care au făcut faimă în ultimii 20 de ani României lipsesc. De multe ori nu declanșez la imaginile care vorbesc despre mizerie, tristețe, neputință...
De fapt, bătrâna din imagine (care se pregătea să vină la pozat) reprezintă starea actuală a fotografiei ”artistice” românești.