miercuri, 1 decembrie 2010

gângârliciu

Vine dintr-o iepocă când de la prim-secretar la directorul de uzină tremurau la vederea legitimației lui de mare ziarist fotoreporter. Dacă apăreai pe hârtie cu o moacă nașpa și trei cuvinte scrise în dodii dedesubt nu te mai spăla nici dracu toată viața ta de comunist convins cu cotizație la zi plătită pe carnetul roșu fără tricolor din dotare. Și la Scânteia dacă ți-o luai în buci mai aveai o scăpare. Dacă ți-o luai de la revista unde el, gângârliciu era responsabil cu apararele, nu...
Timpul a trecut, șmecheria gângârliciului, călită în grele lupte de clasă, a rămas fruntașă. Ba chiar s-a ascuțit. E domn profesor acum. Predă vânturi la fraieri...
Vremea l-a cam luat la vale. Pe domnul calculatorul nu l-a prea putut convinge să-i fie amantă, (cum naiba predai taică pozăreala la fraieri când nu știi de unde se setează apertura la computer???) așa că a dat niște leușteni pe la unul pe la altul să-i facă un sait cu producțiile all time, a mai rugat un pretin să-i găzduiască elucurbațiile pe blogul personal și de aici scandalul gata...
Dintr-o proastă și idioată solidaritate de breaslă, în timp ce golanii îi îndesau portofelul cu bunătăți, i-am luat apărarea. Nu-mi pare rău. Eu m-am fript, pe mine m-a usturat...
Constat că gângârliciu e și fudul. Dă lecții, face teste de inteligență, predă gramatica on line, trage vânturi cu miros de patriotism subțire... ce mai, un alt ales neînțeles (era să scriu neânțeles, ca gângârliciu) al neamului nostru de lăbari care se dau mari și tari...
De fapt, cred, din ce în ce mai indubitabil că gângârliciu nici nu există. E doar o scorneală a unui Amic Fotograf ca să-și crească traficul la bloagă...
În rest, numai de bine. Îmi cer iertare la toți care m-au înjurat când i-am luat apărarea lui gângârliciu. Am fost un Dobitoc!...

7 comentarii:

francisc vaida spunea...

hatmane' OzO ..!

eu zic asa k unui vechi kamarad de front in razboiul etern cu prostia...!
...sa nu itzi para rau de nimic si sa nu ceri iertare nimanui ....niciodata ..! pacatele cele pacatoase si gresalele noastre le platim noi cind vine vremea .....nimeni nu poate plati in rate sau sa scoata legitimatia de ....infinit in fata judecatii..!..sau sa zika la stokareala a la flacara ' ..eu sunt profesorul...cum care profesor ..? ala cu infinitu' si cu cutia voluptatzi in clasa ..! du-te ba cu ursu' k e sezonu ...sau cu capra la urat de bine la jupinii portocalii si pe noi lasa'ne in prostia noastra de nevolnici..!
..nu-i bai k omu vrea sa fie prieten cu zeii portocalii....e bai k in loc sa isi incurajeze toti cursantii sa mearga pe drumul lor ...mai drept sau mai greu ,incurajeaza public pe blogul lu'Conu Dinu o cursanta ...punind in discutie numele ei si ...ne face noua zicere silenzio de critica ...magarilor ..k eu am autoritate in domeniu...impunind si ...hai comentarii...!

fotomaniacu spunea...

Boierule Ozo,

eo nu ilcunosc pe omul despre care vorbesti.
Cunosc insa pe unu` care oricum am lua-o a facut ce a facut - pe acolo trecura cam toti fotografii mai pro din presa romana si nu numai si au invatat meserie - si am vorbit anu` asta la o inmormintare - se maiintimpla - cu o fotografa care iese la pensie si pe care am intrebat-o : mai nea, cum ai ajuns in imagine? Si ea a spus simplu: cind nimeni nu credea in mine, Agarici mi-a pus aparatul in mina.
Cam asa merg treburile.
Ca vrem, ca nu vrem, ca ne place, ca nu ne place, sunt chestii clare si chestii pe care poti sa construiesti ce povsti si ce realitati vrei.
Chestiile clare sunt doua: domnul Agarici - pe care nu cred ca l-am vazut de 25 de ori in viata, de cind ne cunoastem pina acum - a facut o fotografie formidabila la Flacara si a introdus in fotografia romaneasca de reportaj ultragrandangularul si fishaiu` pe vremea cind multi timpiti nu stiau cu ce se maninca asta si pe vremea unei cenzuri destul de nasoale; a facut sute de reportaje grozave, care erau altceva decit se vedea in fotografia de pe atunci de pe la noi... adica fie ca vrem sau nu, are o opera.
In al doilea rind, oricum am lua-o, cu defecte, de care avem toti, cu slabiciuni, totusi e un formator, un profesor, un om de catedra, care are rezultate, care viseaza si gindeste, si caruia nu i te poti adresa astfel decit daca vrei sa te descalifici tu, Ozo; oricum am lua-o, orice tristeti am avea, un monolog sau o postare publica trebuie sa fie totusi intre niste coordonate, de care acest post e foarte departe.
Pacat.

Blogu'lu oZo spunea...

Coane Dinule... eu nu am dat nici un nume. Am scris o chestie care se potrivește la mai multă lume. Chiar cineva de la Rm. Vâlcea m-a întrebat dacă nu este despre cineva, altcineva decât cel scris de matale aici. Și de ce să mă descalifice treaba asta? Văd că domnul despre care vorbești scrie pe blogul matale chestii mult mai grave. Pe el nu-l descalifică asta? Sau el are voie de la rude?
Poate gângârliciu e pseudonimul meu de fotator. Ce n-am voie să mi-o trag singur? Agarici cum se chinuie să i-o tragă la Ungur?

fotomaniacu spunea...

Mde.
Toate chestiile astea vin din lipsa de comunicare fatza in fatza.
Internetul e parshiv, depersonalizeaza, te bati cu balaurii inchipuirii, pierzi legatura cu realitatea, te crezi intr-o lume virtuala unde ai voie sa gindesti oricum si sa faci orice, si de aici mari probleme.
Daca ar exista intilniri obligatorii intre membrii acestei pasiuni care e fotografia, altfel ar sta lucrurile. Cu totul altfel. Asa, stam comod acasa si scriem si u ne dam seama ce implicatii grave si multe are fiecare virgula.

francisc vaida spunea...

as fi tentat sa cred k a fost un accident ...dar nu a fost! nu am nimic cu Dl Agarici ..as zice dimpotriva dar, nu imi place abordarea ...stilul folosit ,tonul mistokaresc !!! punerea la punct pe neve' k la poker cind nu ai decit doi septari amariti si faci pe de 6 sa rupi gura la fraieri...! ei bine nu le-a rupt-o le-a umplut-o cu alea alea si asta e chestie de crestere si de gust ...unii il gusta .!eu nu ...!
..din toti guralivii de pe blogul lu' Conu Dinu nimeni nu a observat k eu nu am facut ...absolut nici o referire la imaginile respective ...! nu o fac din convingere.! niciodata ..!
in schimb m-a iritat modul si tonul de promovare peste rind ...tonul rastit si vorba iute ...! hai comentarii..!
am citit si citesc cu multa placere tot ce apare in blogosfera despre fotografie ,formare ...critica ..autocritica ,dar inca nu am ajuns la momentul de a spune wow...la orice si asta chiar nu are lagatura cu dl Agarici si cu... who's who..!

Anonim spunea...

Ma bucura tot ce vad. Ai evoluat extraordinar! Sper sa fii fericit in arta si in viata.
Sunt cineva de demuuuult, care, probabil, nu-si va dezvalui identitatea, caci n-ar avea nici un rost.
Dar daca aprecierile unei anonime iti pot fi de folos, atunci, inca o data, BRAVO !

Blogu'lu oZo spunea...

Pe mine postarea asta nu mă bucură...
Fericirea este ceva relativ. De cele mai multe ori trecem pe lângă ea fără să știm...
Adresa mea de mail este fotodusa@gmail.com
poate un semn ar fi de ajuns!...