duminică, 29 iulie 2012

Venice 16 (de-acu 13 ani)

Aparat Canon EOS 50E, obiectiv Canon 28-70/3,5-5,6 USM, film Kodak ProFoto ISO 100, negativ scanat cu scaner de film Minolta DIMAGE 4, prelucrare multiplă cu filtre cu fractali.

De fiecare dată când se uită spre oglindă ciumpalacul vede imaginea unui mare fotograf. Atât de mare că nu mai știe el, bietul muritor, ce să facă și cum să-și îmbogățească arsenalul de exprimări.
A auzit el pe ici pe colo despre fotografia pe film. Nu e greu de făcut. Îți trebuie doar un aparat mai vechi în care să poți băga filmul și filmul. Restul vine de la sine, ce fac atâta gargară fraierii ăia expirați care cică au lucrat pe film. Păi zis și făcut. Ciumpalacul își ia un aparat pe film, obiective are de la cel pe digital, cu filmele e mai complicat: alea alb-negru, cum a auzit el că se face fotografia mai interesantă, trebuie developate manual (adică de mână) și domnia sa nu are timpul necesar (că banii ar fi) să aștepte atâta să vadă rezultatele (ce e si cu digitalul ăsta...), așa că ia un film alb-negru (sau mai bine color, că e mai ieftin?) în proces C41 (ce-o fi asta bre?), îl expune repejor și fuga cu el la minilab. După 35 de minute e gata. Developat. Și dacă nu avem acasa un scaner de film, nu e nimic, domnișoara de la minilab ni-l scanează instantaneu și ne dă CD-ul cu imaginile neprețuite. Încă. Ce mai contează că filmul este developat aiurea și zgâriat de la un capăt la altul? Doar pentru cazuri de astea s-a inventat Photoshopul...
Mda... Și cu asta ce s-a rezolvat? Pozeeee pe film!!!, strigă ciumpalacul pe forumuri victorios. Hai bre, ai început pe film și ai terminat pe digital. Unde-i șmecheria? Nu mai bine dădeai banii pe mici și bere? Dacă intri într-un Dark Room (cum spune cineva de la Universitatea de Arte) te uiți ca virgina la telenovele. Totul devine, dintr-o dată, prea complicat. Ca și fotografia!
Cine are de înțeles să înțeleagă. Cine nu, să se încrunte...

Acesta este un Pamflet. Rog pe toți cei care-l citesc să îl ia ca atare. Orice asemănări cu persoane și fotografi din lumea reală sunt excluse!

2 comentarii:

francisc vaida spunea...

Hatmane OzO...,

nici nu indrazneam sa comentez ceva dar mi-a zumzait un tintar pe la urechi ..un comentariu de mi s-a facut jena ..!
..sa vezi hatmane cum punea el la punct imaginea si cum taia in stinga si in dreapta cu expresii si cu vorbe d'alea de te invata la masterate...! ma uit cine este dumnezeu pe facebook si minune ....nici facuiltatea nici masteru' nu au legatura cu fotografia ...! ..pai s'atunci cum..? ce are legatura cu fotografia ..? durerea de stomac ...limbricii..? ramii mut ..! ce kkturi se intimpla pe facebookul asta plin de hartisti care isi traiesc micul moment de glorie ma face sa cred ca nu mai este nimic ...nici pastile ..nici injectii ..nimic ..paturi la balamuc nici atit ..!e plin de dilii fara tratament ..!si asta este doar inceputul..!

Blogu'lu oZo spunea...

Păi Boier Feri, FB-ul e mare minune pentru ciumpalaci. Am intrat și eu o dată pe acolo și m-a durut burta două zile. De la cât am putut râde de inepțiile debitate de hartiști la banalitățile pe care și le împărtășeau unul altuia. Am mai spus-o: dacă prostia ar durea, mulți ar rage pe străzi cu aparatele atârnate de gât.
Da e bine, măcar știm cum stăm!