luni, 5 mai 2014

05.05.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 125


Aflu de pe FB o chestie care mă ”sidefează”: un domn Fudul îi gobește doamnei Doina o imagine - fotografie cu prigorii, șterge semnătura și o pune pe a lui și trimite imaginea la un Salon de fotografie din Anglia unde este și acceptată. Amu chestia asta nu e singulară. Are multe pluraluri (nu neapărat englezești), de-a lungul istoriei mulți fotografi și-au însușit poze ce nu erau ale lor și au participat cu ele pe ici pe colo. Treaba este că nenea cel Fudul este un pozar cunoscut pe la noi, mare membru AAFR (oare l-o da afară de acolo pentru furăciunea asta? Alooooooooooo, Boieru Președinte Negrea, ce zice la statut de furăcioși? Sau e bine așa?) și bașca Doctor în Istorie pe la Universitatea din Bucale. Ce-o fi fost în capul lui de Doctor habar n-am, cert e că amu, după ce-a fost dovedit de șutitor, sta ca struțul cu mecla-n pământ și nu zice nimic la ăia care-l boscorodesc. Încurcate-s căile fotografiei Bre!

Paralel cu treaba asta de furăciune, stau și mă gândesc că, din 2008 de când am început să mă ocup de cei care-și doreau să devină Fotografi mi-au trecut prin calculator zeci, sute, mii de imagini. Nu m-am îndurat niciodată să le șterg de pe harduri. Le-am stocat și cred că la ora actuală bat pe undeva pe la 10.000 de imagini, dacă n-or fi mai multe chiar. Multe nu spun nimic, dar sunt și imagini bune și imagini extraordinare printre ele. Cum ar fi să-mi însușesc una, măcar una, dintre ele și să spun că este a mea și să fac nu știu ce măgărie cu ea? Ar însemna că am trăit degeaba până acum, Că toată zbaterea mea pe tărâmul fotografiei nu a fost decât o cumplită minciună. Că toate declanșările pe care le-am făcut apăsând pe butonul aparatului de fotografiat au fost câte o secundă (fiecare declanșare) smulsă din timpul vieții mele, iar acum nu mai am decât puțin, foarte puțin de trăit, sau mai rău, deja sunt o amintire. Nu m-am gândit niciodată să-mi însușesc o imagine de la altcineva. Oricât mi-ar fi plăcut când am văzut-o. Pentru că mereu am știut că pot face și eu una mai bună, mai moțată, mai a mea și numai a sufletului meu. Altfel aș fi trăit degeaba cu aparatul în dreptul sufletului meu mic, ca un suflet de pasăre speriată de furtună!

P.S. ce am scris mai sus rezultă doar din spusele doamnei Doina. Până acum domnul Fudul nici n-a confirmat, nici n-a infirmat tărășenia. Chiar sunt curios... un neuron îmi zice ceva de o făcătură! 

7 comentarii:

Anonim spunea...

am aflat si eu povestea, dar nu de pe FB, c-am avut treaba...ci chiar de la Catalin Fudulu...si ma gandesc ca e destul de verosimil ce spune el...si din cate il cunosc...ideea e ca la acel concurs, sau ce fras o fi fost, era obligatoriu sa participi si cu o imagine cu pasari...Catalin a vb cu Doina...I-a spus despre ce e in propozitia cu conditii si ea a acceptat sa-i dea una din miile ei de imagini cu pasari...sunt convinsa ca nu pe cea mai buna...Catalin a spus ca vrea s-o "onoreze"..ma rog, asa cum se mai face printre fotografi..ca nu ne-am nascut ieri si nici apa calda n-am inventat-o acum...ideea e ca Doina s-a sucit cand a vazut c-a fost premiata...sau, nici nu stiu.."bagata in seama" ...sa zic...
la naiba, daca stai sa te gandesti ca in romanelia de azi sa furi e o virtute si cine nu fura e prost...povestea asta mi se pare o aiureala..chiar hilara..ca nu s-au inteles la pret..sau la vorbe...ca nu mai recunosc la ce intelegere au ajuns...e prosteala...
Ozo draga, nu toti oamenii sunt ca tine...ca mine...ca Mihai..pe pamant cica e loc ptr toti...

Unknown spunea...

Me gusta el retrato con el encuadre que has utilizado fotografiando también las medallas

Saludos

Blogu'lu oZo spunea...

Și ce, nu găsea el o păsărică pe centură s-o pozeze, că doar are teleu?

Anonim spunea...

am intrat si am citit in FB, nu tot, ca nu am timp...se vrea sange acolo..indemnuri la greu..
dar stii la ce ma gandeam acum...cred ca nu exista persoana care a scris acolo care sa nu fi furat macar o data in viata lui...cand era copil...sau beat...sau indragostit, a furat sotul uneia..sau tatal de langa copii..sau, la naiba..un pahar de la carciuma, de amuzament...ca, ori furi un ou sau un bou, tot hot te numesti...dar..toti ridica piatra...
sunt convinsa ca are Catalin in arhiva cel putin o imagine cu pasari de mare exceptie..dar..ceasul rau si pisica neagra.. :)
hai, noapte buna draga Ozo...

Anonim spunea...

Ceea ce a facut acea doamna se cheama tiganie! Si-a ridicat poalele in cap si striga hotul! e usor sa lovesti un prieten sa il denigrezi si acum astepti sa replice. Orice ar spune cel Fudul nimeni nu il va crede pt ca e catalogat ca a furat, dar nu a fost asa.. Fapta e consumata atat a zisului hotul cat si dnei isterice si frustrate.

Blogu'lu oZo spunea...

Imi pare rau ca mai sunt ”Anonimi” cărora le este rușine cu numele pe care-l poartă. Eu am zis că poate să fie o ”făcătură”... și tind să cred această variantă. Dar Cătălin ar trebui, totuși, să aibă o replică pe undeva!

Monique spunea...

Nu e o facatura. Omul a furat. Simplu!