joi, 14 februarie 2013

Veneția... așa și altfel 2


Când vorbești despre Carnavalul de la Veneția, automat gândul te duce la măști. Și, tot automat, îți zici că sunt simplu de fotografiat. Ce mare inginerie să te duci pe malul bălții și să rupi pixelu la coloratele alea de măști. Mai greu e cu rusu și cu japonezu care ți se bagă în față taman când apeși la declanșatoare. Dar dacă e punct ochit - punct lovit, este epic dragii moșului. Aiurea... Chiar mă întreb ce să fac cu cele câteva mii de cadre cu măști trase anul trecut și anul acesta.
- Fă o expoziție Moșule, îmi veți spune.
Dar oare chiar vreau să fac asta? Am văzut în ultima vreme destule imagini cu măștile venețiene - fie aiurea fie în expoziții pompoase - care nu spun nimic. Unele dintre ele făcute de către fotografi cu ștaif și nume, mari portretiști, taram-tam-tam. Să mai îngroș și eu numărul coloratelor făcute la Veneția... nici chiar așa de nesimțit nu sunt. Și atunci? Am eu ceva prin colțul minții în legătură cu niște posibile editări. Nu strâmbați din nasuri dragii mei puriști, niciodată n-am să spun la nimeni că fotografia trebuie făcută din ”țeavă”, că de aia e aparatul benga de scump. Cu o imagine în care nu pui o părticică din sufletul tău te poți sterge, cel mai simplu, la fund. Întrebarea este dacă voi avea vreodată timpul necesar să fac imaginile pe care mi le doresc...
 Mie chiar mi-a fost bine cu Prietenii mei anul acesta. Pe fiecare l-am simțit ca un burete, absorbind tot ce li se arăta dinainte. Sunt sigur ca au făcut imagini minunate, care chiar sunt bucățele din sufletul lor...

Câteodată încep să mă tem că nu voi mai avea timp. Digitalul a schimbat ordinea firească a Fotografiei. Totul se întâmplă mult mai repede decât ne-am dori-o. Și timpul, parcă, se scurge mult mai repede. Sau, am îmbătrânit. 

Murano - 3 imagini în care apare câte un Înger. Rămâne doar să-l găsiți

Lacrima

Ni se întâmplă din ce în ce mai des să scăpăm câte o lacrimă înspre un colț al gurii. Viața îți dă, Viața îți ia, Viața trece cu fiecare secundă respirată. Fericirea este din ce în ce mai departe de tine și doar bucuria îți mai înflorește în câte o bătaie de inimă. Este mult prea puțin, dar te mulțumești și cu atât. Câte o dată nu mai simți nevoia să furi. Clipele furate dor mai tare decât orice durere fizică pe care o poți trăi. Și atunci, ce rămâne? Să fie tăcerea? Să fie neputința? Să fie amăgirea?
Fiecare își arde clipele conștient. Sau nu. Fiecare își dorește să fie altceva decât este. Sau, mai bine zis, altcineva. Uneori nici nu mai știu ce-mi doresc. Și mă chinui ca viața să nu-mi fie DOAR o simplă înșiruire de bătăi de inimă.


5 comentarii:

foto maniacu spunea...

da... a face o expozitie e azi la noi ca si cum ai manca o slaninutza la coltzu strazii... toata lumea face expoztitii, ca dau bine la siviu, si toata lumea e mentor sau e profesor de fotografie, ca de acilea vine banu, sau le combina. La urma urmei nu e rau, ie democratie si toata lumea se iecsprima liber. Problema este ca imaginea e decedata, nu are suflet, si o imbalsamare in rama de iecspozitie nu o salveaza - doar ca asta nu vede nimeni. Sau pare a nu fi nimeni deranjat. Ce e pe simeza e sfant, e bun, e mare, e arta. Noroc ca in timp nu ramane nimic si ca, din pacate, regele e gol. Raportat cu ce se face in lume, simezele noastre pline cu uopere care nu spun nimic nici nu salveaza nimic, uopera ie decedata si deseori inexistenta... asta e. Cu cat o uopera e mai inexistenta cu cat e mai trambitzata. Asta ie viatza, care este.

Anonim spunea...

totul depinde doar de tine...cum te vezi in viata asta a naibii de scurta...bucura-te din plin de orice nimic ce-ti iese-n cale..fi simplu si loial cu tine...restul e vanare de vant..
How many roads must a man walk down
Before you call him a man?
The answer, my friend, is blowin' in the wind,
The answer is blowin' in the wind

francisc vaida spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ozolin constantin Dusa spunea...

Ce să mai spun? Vă mulțumesc pentru cuvintele voastre. Dăm înainte cu tupeu!

francisc vaida spunea...

.cel putin ultima parte a scrierii tale ..filozofie traita si respirata in fiecare clipa .
esti trist si te alinti OzO..
asa ca nu cred ca vrei sa fi altcineva decit TU insuti ..cel putin eu nu imi doresc sa fiu altcineva decit Feri ..! restul ...? restul oricum nu intelege nimic ..asa ca nu se pune ..cine vibreaza la ce ai scris ...sa fie sanatos !