miercuri, 31 martie 2010

Nicu Dan Gelep... UITAT

A trecut la stele de trei ani. Și... nimic pe nicăieri. Acu ceva vreme unul dintre ”marii” fotografi olteni îmi spunea că a vrut să cumpere de la fiul său fotografiile și să-i facă un sait... și acesta a vrut o droaie de bani. Căcat oltenesc. Au ăștia un talent de a minți pentru, vezi Doamne, doar, doar o ieși numele lor ca căcatul cu moț în frunte, ceva de nu se egzistă. Acu o oră am vorbit la telefon cu Victor Boldir. Corneliu, fiul lui Nenea Nicu, nu a venit în Romanela de ani buni. Nici la moartea mamei, nici la aceea a tatălui, nici după aceea. Cu cine a vorbit neica pozaru lu pește să cumpere fotografiile, nu știu. Poate cu el în oglindă... De la Nenea Victor am aflat că în Germania Cornel nu o duce pe roze. S-a despărțit de soție, nu are servici... Cum le potrivește Dumnezeu pe toate... La extraordinarele imagini purtate prin saloane și expoziții de către Nicu Dan Gelep nu mai are astăzi nimeni acces. Dar am aflat că vreo 30 dintre ele sunt donate la Suceava, la domnul Ungureanu. Am vorbit acu câteva minute cu Dori Maerean și mi-a promis că face tot posibilul să le pot reproduce. Sper să reușesc. Să redau unui OM pe care l-am iubit enorm memoria amintirilor fotografice. Să le poată vedea toată suflarea purtătoare de aparat, într-un muzeu virtual al celor mai mari Fotografi români. Simt că trebuie să fac asta.
Și am mai aflat ceva de la Nenea Victor: pe 7 mai, la Muzeul de Artă din Craiova, va vernisa o expoziție de la vizita lui Bresson și a soției acestuia, Martine Franck, în România. Fotografii făcute de către el și în care, alături de celebrii fotografi apar regretații artiști fotografi craioveni Dan Călinescu Mihai, Nicu Dan Gelep și Roman Karbulițchi (o parte dintre imaginile acestuia din urmă au fost recuperate de către un vecin de la tomberonul de gunoi, unde tocmai fuseseră aruncate de către noii ”proprietari” ai casei în care locuise-ce destin). Sper să fiu alături de Domnia sa la vernisaj.

Imaginea de mai sus este reproducerea paginii din catalogul Premiului Național ”Aurel Mihailopol” din 1997. Cu un an înainte, Nenea Nicu primise premiul de excelență al salonului. Puteți vedea acolo o imagine cu dumnealui, palmaresul fotografic și două dintre solarizările pe care le ”meșterea” cu o finețe extraordinară...

8 comentarii:

fotomaniacu spunea...

La putin timp dupa ce ne-om duce si noi nici dracu nu o sa stie nimic de ce am vrut sa facem de ce faceam, despre ce puteam face.
Asta e boierule...

Ioan Ciobotaru spunea...

Ozolin, faci un lucru extraordinar cu aceste rememorari...

Danca Danela spunea...

Fotografiile lui nenea Nicu sunt donate Muzeului de Arta Craiova. alaturi de un CV: http://plusunu.blogspot.com/2010/01/cv-din-cv.html

Blogu'lu oZo spunea...

Or fi... pe blog este doar un cv, nu și imaginile lui Nenea Nicu...

Danca Danela spunea...

Ca doar n-ati fi vrut sa le pun pe blog, cu blogul v-am aratat doar ca nu e uitat nenea Nicu...fotografiile sunt sub biblioteca , intr-o cutie de lemn,urmeaza a fi scanate.

Blogu'lu oZo spunea...

Să nu vă cadă biblioteca peste degete când le luați de acolo. Atenție mare!...

tara spunea...

tocmai ma uitam pe niste cataloage ale clubului din anii 90...la craiova nea nicu gelep nu va fi uitat niciodata domnule ozolin, nu trebuie sa va faceti grigi in acest sens! a, ca mai avem probleme cu actualizarea site-ului fotoclubului, cu socializarea pe internet, etc.... Asa este, recunoastem, tineretul de astazi parca duce grija zilei de maine mai mult ca in alte dati.... informam publicul interesat ca fotoclubul mircea faria si-a propus sa organizeze o expozitie cu lucrarile domnului gelep, ale domnului faria, lucrari aflate in patrimoniul muzeului de arta din craiova. demersurile sunt destul de inaintate. pentru "vizibilitate" ...expozitia va fi vernisata la bucuresti! pana atunci in aceste zile, la galeria vollard din craiova, in cadrul expozitiei "craiova eterna" sunt expuse doua lucrari de-ale lui nea nicu gelep, imagini inedite cu craiova de dinainte de cutremur. m-am ocupat personal sa recuperez aceste fotografii si sa le putem expune (originalele sunt din pacate 9x12)... ne pare rau ca ca nu ati putut onora vernisajul fotoreportajului d-lui victor boldar cu HCB in Oltenia. Speram sa putem edita in curand un album cu fotografiile din expozitie. il vom promova la momentul potrivit!

tara spunea...

despre expozitia "craiova eterna" si despre monstrii sacti ai fotografiei din banie, cateva informatii in articolul acesta: http://www.cvlpress.ro/articol.php?id=10887