joi, 3 iunie 2010

Digi Photo - final

Premiul I, II și III - categoria CURAJ

”Curajos nu este cel fară frică în faţa primejdiei, acela e mai mult fără minte, sau poate mă înşel. Curajos e cel care, deşi simte frica, înaintează cu nădejdea că va izbândi. Plecând de aici, se pot descoperi diverse situaţii în care avem nevoie de curaj. Această calitate umană poate să ne redea demnitatea, atunci când spunem un adevăr sau poate să însufleţească mulţimi de oameni ce au adormit în frică şi nesiguranţă. Curajul e o privire hotărâtă să facă ce e drept, e înălţarea omului ce nu mai vrea să se plece nedreptăţii. Curajos este omul ce îşi mărturiseşte iubirea. Acest sentiment puternic e revigorant ca izvoarele apelor şi măreţ ca muntele străbătut de nori.”
 Premiul I, II, și III - categoria CONEXIUNI

”Nimeni pe lumea aceasta nu e singur, oricât de mult ne-am încăpăţâna să credem că nu este aşa. Omul de astăzi respiră, se mişcă şi creează într-un întreg mai mare, ce se dezvoltă o dată cu noi.
Sunt mai multe tipuri de legături, mai mult sau mai puţin evidente. O legătură privită de mulţi superficial este cea din familie, relaţiile cu cei cu care am trait de când am deschis ochii. Se pot surprinde legăturile noastre cu prietenii, cu cei care ne înconjoară, cu diversele tipologii umane pe care le întâlnim de-a lungul vieţii etc. O legătură tainică şi aproape imposibil de surprins în fotografie este cea cu Dumnezeu, pentru cei ce nu au încetat căutarea.
În natură se pot surprinde poate şi mai multe astfel de relaţii: râurile care leagă oraşele, satele, chiar şi ţările unele de altele, copacii care simbolizează legătura dintre cer şi pământ etc. Muzica poate fi surprinsă ca unirea trăirilor dintre compozitor şi ascultători, ideile pot continua. Să nu uitaţi că însuşi "dragostea este legământul desăvârşirii".”
 Premiul I, II și III - categoria PARALELISM și SIMETRIE

”La limba română studiam poezia, un firicel sensibil de cerneală pe o coală albă de hârtie. Dar câte simboluri nu conţinea chiar şi cel mai mic vers al firavei poezii. Oglinda, poartă spre o altă lume, creatoarea simetriilor şi a misterului, era o frumoasă metaforă. Poarta, ceasul, aripile, însuşi fiinţa umană...toate sunt simboluri caracterizate de o simetrie uimitoare.
Paralelismul, la fel ca şi simetria poate avea diverse forme şi sensuri. Cea mai simplistă formă este cea de la matematică, în care desenam două drepte şi ne spunea profesoara că acestea două nu se vor mai întâlni niciodată. Cât de trist sună şi totuşi cât de frumos. Expresia "lumi paralele" poate însemna mult mai mult decât ideile science fiction din filmele devoratorilor de fantastic. Trăim înconjuraţi de microcosmosuri, afectate uneori de indiferenţa noastră.”

 Premiul I, II și III - categoria MANIPULARE DIGITALĂ DE IMAGINE - ȘAH MAT

”Viaţa e plină de obstacole şi de încercări peste care ne e uneori greu să trecem. Cu toţii ştim însă că dacă nu ar fi ele, nu am mai avea motive să învăţăm din ele.
Şah mat este o temă de gândire, la fel ca şi jocul în care se regăseşte această expresie. În plus, a fost aleasă pentru secţiunea de Manipulare digitală pentru a-l pune şi mai mult pe fotograf la încercare. Viaţa poate fi privită uneori ca o tablă de şah, unii sunt pioni, alţii cavaleri, alţii împăraţi. Modelul confruntării poate fi întâlnit într-o privire, într-o situaţie dificilă din viaţă, într-un gest sau într-un om pus pe gânduri. Lumea în care trăim pare nesfârşită, dar nu de puţine ori realizăm că e mult prea mică, întocmai ca o tablă de şah sau, cel puţin, noi suntem mici în comparaţie cu ce ne înconjoară. Ideile pot continua desigur, este nevoie de o minte limpede, o inimă deschisă şi un aparat pe măsură.
 La această secțiune, aşteptăm lucrări de artă fotografică realizate prin intervenţie digitală, singura de altfel unde modificarea digitală a fotografiilor nu are limite.”

Acestea au fost imaginile premiate la fiecare categorie dintre cele impuse de organizatorii concursului național de fotografie Digi Photo. La jurizare au participat Radu Aneculăesi, Adrian Cuba și subsemnatul. 1100 și ceva de imagini, 12 premii. Bani, doar 3 milioane. Pentru restul premianților diplome și gloria eternă...

Ca o concluzie personală după ce am văzut imaginile - foarte multe imagini proaste, atât tehnic cât și compozițional. Multe imagini care nu se încadrau în tema cerută (”poeziile” de după imaginile premiate aparțin organizatorilor). Este încă un semn că marea majoritate a celor care au postat imaginile pe saitul concursului ori nu știu să discearnă asupra propriilor fotografii, ori nu au citit regulamentul, ori ambele variante. Discuții putem genera pe marginea premiilor acordate  două zile de aici încolo. Nu s-a jurizat după nume ci doar după imagini. La două dintre fotografiile pe care le cunoșteam, personal m-am abținut de la vot, alegerea lor în ierarhia concursului aparținând, în unanimitate (2 voturi) colegilor mei. Felicit organizatorii, poate anul viitor alți colegii ai lor vor continua tradiția Digi Photo și, eu unul am în imaginile premiate oglinda unui fapt (jurizarea) bine făcut.

Colocviul Național de Artă Fotografică ”Bistrița - 2010”

Roșu permanent...