joi, 6 martie 2014

06.03.2014 - despre Fotografie cu dragoste - 65


Am mai scris despre rolul întâmplării în fotografia de/pe stradă. Important pentru fotograf este să fie acolo, în locul potrivit și la momentul potrivit, să vadă cu o secundă mai devreme 1/125-ul următor și, musai, să declanșeze...
Imaginea de mai sus se citește ușor. Nu sunt localnici, sunt turiști într-o Veneție în care ploaia-și face de cap. Acolo, la piciorul Podului Rialto este un magazin Disney, cum la ei în oraș nu este, prilej de a-și îmbrăca micuțul ca în desenele animate preferate. Umbrela și ea are povestea ei... Călători - visători, peste tot prin lumea asta largă, aleargă spre tărâmul făgăduinței. Măcar o dată în viață să fii călător la Veneția. Fiecare vârstă-și va țese, mai târziu, povestea ei!
Anul acesta nu m-au impresionat nici măștile, văduvite de glorie de ploaia mocănească cernută din cerul gri, nici mulțimea pestriță și mereu încercând să se-ascundă de apa care-i pica în cap, nici chiar cei 15 cm de apă din Piața San Marco. M-a impresionat până la lacrimile sufletului o expoziție de FOTOGRAFIE...

Geneza lui Sebastiao Salgado.

Și chiar dacă nu se poate povesti ce am simțit acolo, la Tre Occhi din Giucecca, ce am văzut vă voi spune mâine. Până atunci, sincer, multe dintre tabuurile mele despre expoziții și Fotografi mi-au fost date peste cap. Am început să privesc altfel, toate se adună acum, cap la cap, spre un întreg... și ce întreg!
Și, sincer, sper ca măcar o dată în restul vieții mele să am putința de a face ceva în care și sufletul și mintea și dorința și toate clipele care au trecut și le-am conștientizat să se împletească fericit. Va însemna că nu am trăit degeaba.