duminică, 8 martie 2015

”Balcanicele” - Teatrul Tony Bulandra Târgoviște - un spectacol de Alexander Hausvater

La prima vedere este vorba despre drama femeilor musulmane din Bosnia în timpul conflictului armat cu Serbia. La a doua vedere este vorba despre drama femeilor din conflictele armate care au zguduit de-a lungul și de-a latul lumii secolul XX. La a treia vedere este vorba despre drama/dramele femeilor de zi cu zi, de mereu și mereu de când zeul războiului umblă prin lume și, mai nou, de când în zilele noastre de acum unii se joacă de-a războiul iar alții se joacă de-a nepăsarea. Este vorba, rotund, despre ea și destinul ei, femeia - salcie în bătaia vânturilor istoriilor scrise sau numai aflate pe ici pe colo, pe la colțuri de lume. În viziunea lui Hausvater, la final, un imens spital de nebuni cărora suntem invitați de către actori să-i mai dăm o șansă...
O mână de actori dedicați, pe care, ca de atâtea ori Hausvater a reușit să-i facă să strălucească. Să-i facă să binecuvânteze, prin joc, meseria asta ingrată de purtător de vorbe, imagini și vise pentru noi, muritorii de rând. Mă înclin în fața lor, cum mă înclin în fața tuturor celor care și-au adus contribuția la realizarea spectacolului!
Pentru fotograf, o nebunie de scene cu lumină puțină, cu retroproiecție, cu proiecție din față, cu diferențe foarte mari de expunere. O provocare, mai ales când fotografiezi la prima vedere (noroc de repetiția tehnică de dinainte de spectacol la care am asistat)... dar sunt mulțumit.
Una peste alta, o bucurie: al 13-lea spectacol Hausvater fotografiat, fără ghinion!

BALCANICELE

după Jules Tasca
Regia și dramaturgia: Alexander Hausvater
În distribuție:
Samira – Andreea Tănase
Amina – Carmen Ionescu
Herak – Constantin Florescu
Vlaco – Liviu Cheloiu
Jela – Elisabeta Rîmboi
Nadia – Ioana Repciuc
Marek – Cătălin Mareş
Soldat – Liviu Pintileasa
Scenografia: Zsolt Fehérvári
Light design: Lucian Moga
Muzica: Yves Chamberland
Costumele: Valentin Codoiu
Coregrafia: Momo Sanno
Lumini: Adrian Dragomir
Regia tehnică: Ionuţ Constantinescu
Asistenţă regie: Cătălina Baciu
Sunetul: Andrei Mihai
Proiecţii video: Radu Ilicea