luni, 6 octombrie 2008

Aduceţi copiii la Teatrul Luceafărul!...

Ieri a început la Iaşi Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret. Organizat de către Teatrul Luceafărul sub deviza "Diversitate şi dialog" festivalul reuneşte trupe din România, Cipru, Elveţia, Franţa, Indonezia, Rusia, Spania, SUA şi Ucraina.

Prima zi a fost dedicată teatrului gazdă. Debutul l-a făcut piesa "Vrăjitoarea pofticioasă", după un text al ieşeanului Dan Lungu, în regia lui Ion Ciubotaru.
O poveste frumoasă, despre doi copii rămaşi singuri acasă, care "disputându-şi" telecomanda televizorului nimeresc în lumea unei vrăjitoare simpatice, mereu flămândă (dar nu de copii), care-i poartă printre micile poveşti cu tâlc atât de dragi copilăriei. Un spectacol antrenant, jucat cu vervă, bun de văzut atât de copii cât şi de părinţi!...

"Furtuna", adaptare după Shakespeare şi regie, Bogdan Drăgulescu - Premieră

Un spectacol incitant, vizual, cu multă culoare, care poate deveni unul de referinţă al colectivului ieşean atunci când bucăţile din care este construit vor avea legătură între ele şi când "Prospero" îşi va aduce aminte că, totuşi, este într-un teatru de păpuşi şi nu în unul de dramă. Actorii jucând pe viu, marionete, supramarionete, efecte de lumini, multă mişcare şi muncă sunt ingredientele unui spectacol care merită văzut atât de copii, de tineri şi de maturi.

Seara, la Baia turcească, a avut loc lansarea "Antologiei dramatIS" care cuprinde textele autorilor ieşeni care anul acesta au fost jucate în spectacole lectură de către actorii teatrului în cadrul proiectului "DramatIS". Antologia a văzut lumina tiparului la Editura "Cartea Românească".

A urmat apoi spectacolul Companiei FaPt din Iaşi intitulat "4 x 4", un spectacol având textul şi regia semnate de către Alexandra Badea. După cum se spune în caietul-program, un spectacol "pluri-disciplinar", un spectacol "instalaţie". Se joacă în patru spaţii ale băii turceşti, publicul fiind împărţit în patru grupe care se rotesc. Întrucât nu am reuşit să văd cap-coadă nimic nu mă pot pronunţa. E.t.c. - ş.a.m.d!... (Da e despre viaţa noastră actuală din Romanela cea eternă şi fascinantă. Rămâne de văzut, când fac rost de un text, prin ochii cui e văzută. A normalilor sau a abulicilor artişti autohtoni)...

Programul de azi, 6 octombrie:

ora 10 si 11, sala mică

Flexitoon Theatre, New York (SUA)
Hamlin
Compania newyorkeză Flexitoon a câştigat numeroase premii, după ce, timp de mai bine de 30 de ani, a proiectat, construit şi mânuit păpuşi şi marionete, atât în spectacole pentru televiziune, cât şi în filme de animaţie sau pe scenă.
HAMLIN reprezintă varianta modernă a poveştii de acum consacrate a CIMPOIERULUI BĂLŢAT DIN HAMLIN. Prin faţa ochilor ni se perindă cu această ocazie un număr impresionant de păpuşi şi marionete Flexitoon viu colorate, ca şi imagini din teatrul de umbre, toate acestea susţinute şi de efecte speciale pe măsură. În seria de personaje se numără o fetiţă cu handicap pe nume Bree, care se implică în rezolvarea problemelor tatălui său, Domnul Roquefort. Acesta are de furcă cu şobolanii, care vor să-l scoată din afacerea de fabricant de brânzeturi. Prin poveste se mai perindă gândacul CooCooRocha, un soi de Jiminy Criket şi şef al Cimpoierului. În varianta de faţă, Cimpoierul este o pisică. Hamlin al celor de la Flexitoon este o poveste plină de bună dispoziţie şi mesaje pozitive. Compania Flexitoon a reprezentat Statele Unite cu acest spectacol în Taiwan, în deschiderera Festivalului Internaţional de Artă Păpuşărească.
Text şi regie: Craig Marin
Distribuţie: Olga şi Craig Marin
Spectacol în limba engleză, pentru copii (45 min)

ora 11, sala mare
TEATRUL “ GULLIVER” GALAŢI
FACEREA LUMII
După o legendă din Popol Vuh, cartea sacră a vechilor mayaşi
Popol Vuh reprezintă o fascinantă compilaţie de mituri, tradiţii şi date istorice proprii civilizaţiei precolumbiene. Cosmogonie, mitologie, religie, tradiţia migraţiilor neamurilor Maya-Quiché, El Popol Vuh este, totodată, o capodoperă a literaturii universale, o Biblie poetică, transmisă din generaţie în generaţie. Este pentru prima oară că Popol Vuh, Cartea sacră a mayaşilor este adaptată şi montată în România. În acest fel, publicul are ocazia de a cunoaşte o operă esenţială din tezaurul literar-religios al culturii Maya. În scenografia inspirată a lui Mihai Pastramagiu, beneficiind de o bandă sonoră de excepţie, regizorul Attila Vizauer ne povesteşte cu farmec şi cu multă sensibilitate misterioasa Geneză de la începuturile timpului, crearea Pământului, a plantelor, a animalelor şi a oamenilor.
Regia : Attila Vizauer
Scenografia : Mihai Pastramagiu
Distribuţia: Stelian Stancu, Marian Sterian, Aurelian Iorga, Gina Geru, Adina Niţă, Nicole Lungu, Cătălin Marin, Claudiu Bălan
Spectacol pentru copii, în limba română (1 h)

ora 17, sala mare
COMPANIA MARISKA NORD Cysoing FRANŢA
PETRUŞKA
Adaptare liberă după baletul cu acelaşi nume, pe muzică de Igor Stravinsky, cu marionete.
În 2000, spectacolul Petruşka a fost selecţionat la Festivalul Mondial de Marionete din Charleville Mézières.
E iarnă în Sankt Petersburg. Un bărbat mascat, acoperit cu o mantie neagră traversează mulţimea. El îi îndeamnă pe curioşi să vină la spectacolul său de marionete. Apoi se îndepărtează, pentru a-şi face cunoscut spectacolul şi în oraş. În lipsa lui, nimeni nu trebuie însă să se atingă de micul său castel. Abia face câţiva paşi, când Petruşka şi prietenul său cel mai bun, Pantin, se hotărăsc să-şi arate măiestria în faţa mulţimii de gură-cască. Lui Petruşka i-ar surâde tare mult s-o invite la spectacol şi pe micuţa balerină care tocmai îşi făcuse apariţia în teatru, însă aruncătorul de săbii nu se lasă defel înduplecat. Acesta din urmă nu precupeţeşte nimic pentru a-l împiedica pe Petruşka să-şi împlinească dorinţa. Oare eroul nostru, muzicant şi acrobat, va reuşi să facă ce şi-a propus înainte de întoarcerea marelui Marionetist ?...
Regia : Isabelle et Jean Bouclet
Decoruri : Gux
Musica : Igor Stravinsky
Costume : Isabelle Bouclet
Distribuţia : Isabelle et Jean Bouclet
Spectacol pentru copii ( 2-14 ani), în limba franceză (50 min)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Absolut meritoriu. Felicitari, Ozolin.
Nu stiu cat pot vedea localnicii continutul frumoaseleor prezentari. Cred ca ar fi bine daca teatrele respective ar agrea sa accepte linku-uri la ce spui aici.
Succese
Dumitru

Oana Dima spunea...

Doamne, cat e de frumos! Ce mi-as dori sa fiu si eu pe acolo si sa fac si eu niste fotografii, dar... intotdeauna exista un "dar"... sunt mult timp pe la scoala si nu prea se poate sa ma invoiesc!

De abia astept continuarea! Toate cel bune si o zi, speram, calda!